Konstresa i Danmark & Schleswig-Holstein

Dag 1:   Hemorten–Ribe

Vi träffas på vår hemort där vi möts av buss med chaufför och reseledare som ska guida oss runt i delar av Danmark och nordvästra Tyskland de närmaste dagarna.

Johannes Larsen Museum
Vårt första mål för dagen är Johannes Larsen Museum i Kerteminde på Fyn, vilket i själva verket är Johannes Larsens och hans hustru Alheds konstnärshem. I hemmet skapade paret Larsen både en färgrik ram omkring familjens liv och en gästfri konstnärlig mötesplats för målare, författare och bildhuggare.

Trapholt Kunstmuseum
Eftermiddagens besöksmål är Trapholt Kunstmuseum i Kolding på Jylland, vilket är ett museum för modern konst, konsthantverk och design. Här finns bland annat en stor permanent samling av dansk möbeldesign. Museet är naturskönt beläget med utsikt över Kolding fjord och omgiven av en stor skulpturpark med verk av danska samtidskonstnärer.

Framåt kvällen når vi Ribe och Danmarks äldsta hotell Dagmar som är beläget mitt i staden, granne med Ribes domkyrka. Hotellets restaurang är berömd för sin matkonst och här äter vi middag tillsammans hela gänget.

Dag 2:   Ribe–Kiel

Rundvandring i Ribe
Efter frukost tar vår reseledare med oss på en guidad tur på de smala, slingrande gatorna i Nordens äldsta kvarvarande stad. Ribe grundades ca 720 och var under medeltiden en viktig handelsplats. Det är en pittoresk stad med en romansk domkyrka, vilken vi tittar närmare på innan vi åker vidare mot Tyskland.

Nolde Stiftung
Strax söder om dansk-tyska gränsen ligger Seebüll och Nolde Stiftung. Emil Noldes ateljé och bostad i Seebüll är idag museum i vilket målningar och akvareller från alla faser av hans konstnärsliv visas. I trädgården, som är ett konstverk i sig, ligger Emil Nolde och hans hustru Ada begravda.

Museumsinsel Schloss Gottorp Schleswig
Slottet Gottorp rymmer dels Schleswig-Holsteins arkeologiska museum och dels förbundslandets konst- och kulturhistoriska museum med föremål från medeltiden och framåt, samt temporära utställningar.

Runt sju på kvällen anländer vi till Kiel och i tar in på till exempel Hotel Astor by Campanile. Runt hörnet från hotellet finns gott om restauranger att välja bland för kvällens middag som vi äter på egen hand.

Dag 3:   Kiel–Hemorten

Kunsthalle zu Kiel
Även resans sista dag är fylld med spännande innehåll och vi börjar med ett besök på Kiels konsthall. Här består grundsamlingen av målningar och skulpturer från 1700- och 1800-talen. Samlingarna innehåller även impressionistisk och expressionistisk konst samt 40 000 grafiska verk. I och utanför muséet visas skulpturer både i form av original i marmor och som gipsavgjutningar.

Vid lunchtid rullar vi ombord på färjan från Puttgarden till Rödby och efter överfarten har vi endast en halvtimmes busstur innan vi når resans sista besöksmål.

Fuglsang Kunstmuseum
Fuglsang Kunstmuseum på Lolland visar dansk konst från slutet på 1700-talet fram till mitten av 1980-talet. Samlingarna består av både målningar och skulpturer med verk av några av Danmarks mest betydande konstnärer som Jens Juel, P.C. Skovgaard, Anna Ancher, Kristian Zahrtmann och Anette Abrahamsson.

Framåt kvällen rullar vi in i Hemorten och det är dags att ta farväl för den här gången. Men vi ses väl snart igen?

Share This