Onsdag 19/9: Stockholm–Prag
Idag är dagen då det är dags för oss att åka iväg på en spännande och innehållsrik resa tillsammans med vänner från förr. Tio fullmatade dagar ligger framför oss! Vi möts på Arlanda på morgonen och klockan 10.50 lyfter planet som ska ta oss till vår första destination – Prag. Runt klockan ett når vi centrala Prag och vi börjar med att äta en gemensam lunch. Sedan är det hög tid att påbörja upptäckten av resans första stad. Med vår reseledare i täten ger vi oss iväg.

Stadsrundtur i Prag
Vi börjar med att utforska borgområdet med St Vituskatedralen och kungapalatset. Ett historiskt mycket intressant område och vår guide har mycket att berätta. Härifrån tar vår buss oss till hotellet för incheckning och någon timmes vila. Sedan fortsätter vi vår guidade promenad, nu genom den centrala delen av staden, för att se vad mer Prag har att erbjuda. Karlsbron, rådhuset med astronomiska uret och husfasader i alla regnbågens färger står på programmet och vår reseledare kan konsten att berätta!

Ikväll äter var och en middag på egen hand. Prag har massor av restauranger att välja bland och tveka inte att fråga vår reseledare om tips.

Torsdag 20/9: Prag

Kutna Hora & benhuset i Sedlec
Följ med och upplev Prags vackra omgivningar! I staden Kutna Hora några mil öster om Prag ligger en av Böhmens stora sevärdheter, den praktfulla St Barbarakyrkan, uppförd på 1300-talet. Vi besöker denna mäktiga kyrka, ett mästerverk i gotisk stil. I närheten ligger den mer okända Sedleckyrkan, eller Sedlecossuariet, vars makabra inredning till största delen är tillverkad av vitkalkade skelettdelar. Under dagen äter vi en gemensam lunch på utflyktsmålet.

Opera
Nationaloperan i Prag är vida känd för sina kvalitativa föreställningar med opera, balett och operett. Att tillbringa en kväll här ger verkligen en lyxig känsla. Vilken uppsättning vi kommer få njuta av ikväll återstår att se. (Ingår ej i resans pris. Pris beroende på program.)

Fredag 21/9: Prag
Den här dagen kan alla ägna åt det de själva föredrar. I Prag finns massor av spännande museum och de många affärerna lockar till shopping. På kvällen återsamlas vi för en gemensam middagskryssning.

Under Prags broar
I behagligt tempo glider vi fram på floden Moldau medan skymningen sakta sänker sig över Prag. Karlsbron slår sina medeltida valv över oss när vi betraktar den storslagna Nationalteatern. Ovan floden strävar St Vituskatedralens spiror mot skyn. Efterhand tänds ljusen och samtidigt som vi äter en god middag njuter vi av de stämningsfulla vyerna.

Lördag 22/99: Prag–Melnik–Dresden Ca 15 mil
Nu är det dags att åka norrut. Vi lämnar den Tjeckiska huvudstaden bakom oss och tar sikte mot den Tyska dito. Men innan vi når Berlin ska vi stanna till vid ett slott i Melink samt besöka Dresden ett par dagar.

Renässansslottet i Melnik
Vi far genom det böljande böhmiska landskapet och redan efter en knapp timme når vi den Tjeckiska staden Melnik, belägen precis där floderna Moldau och Elbe flyter samman. Vi besöker det mäktiga renässansslottet från 1500-talet, som ligger på höjden ovanför floderna. Efter ett spännande och lärorikt besök promenerar vi till en närbelägen restaurang och äter en gemensam lunch.

Efter ytterligare en kort bussresa på knappt ett par timmar når vi den vackra staden vid Elbe – Dresden. Vår reseledare tar oss med på en spännande promenad genom historien.

Dresden – Elbes juvel
Under en ödesdiger natt i slutet av andra världskriget förstördes hela Dresden av de allierades bombningar. Idag kan vi återigen se Dresdens silhuett i dess forna prakt. Under vår promenad i den gamla stadskärnan ser vi den berömda Semperoperan, barockpalatset Zxinger, Hofkirche och Augustusbrücke över Elbe, allt återuppbyggt igen.

Ikväll blir det middag på egen hand. Ofta har både hotellet och reseledaren tips på bra restauranger i närheten.

Söndag 23/9: Dresden

Porslinsstaden Meissen
August den starkes alkemist Johann Friedrich Böttger lyckades som förste europé framställa stengods i Dresden för mer än 300 år sedan. När metoderna förfinats startades porslinstillverkning i Dresdens grannstad Meissen. Porslinet bär än i dag tillverkningsortens namn och kännetecknas av två blå korslagda svärd. Vi tas med på en innehållsrik rundtur och förevisas hemligheterna bakom porslinstillverkningen. Sedan äter vi lunch gemensamt innan vi får lite egen tid att upptäcka staden Meissen. Från Dresden till Meissen tar vi oss med båt på Elbe. Vår buss möter oss i Meissen och tar oss tillbaka till Dresden efter en spännande upptäktsfärd.

Måndag 24/9: Dresden–Spreewald–Berlin Ca 19 mil
Efter frukost är det dags att lämna Dresden för den här gången. Vårt första stopp för dagen är intressanta Spreewald.

Spreewald
Spreewald är ett skogsområde som genomkorsas av hundratals små floder och kanaler. Här lever en av Europas minoritetsfolkgrupper, de västslaviska sorberna. Vi stiger ombord på en flatbottnad båt, av lokalbefolkning kallad Kahn, för att i stilla mak glida fram på vattnet. Den vackra naturen, det stora antalet sjöfåglar och de små serveringarna som kantar vattenvägarna bidrar till en oförglömlig upplevelse! Efter en intressant utflykt åker vi vidare och framåt eftermiddagen når vi Berlin.

Berlin bei nacht
Kvällen inleder vi med en spektakulär utsikt över den vidsträckta tyska huvudstaden. Från TV-tornet skådar vi välkända byggnader och landmärken som Brandenburger Tor och Tiergarten, medan de moderna byggnaderna vid Potsdamer Platz speglar sig i varandras fasader. Högt här uppe äter vi middag i tornets restaurang. Väl nere på marken igen fortsätter vi genom storstadspulsen och låter oss bedåras av bland annat Berliner Dom som i skymningsljuset nästan får en magisk skepnad!

Tisdag 25/9: Belin

Stadsrundtur i Berlin med Berlin Brandenburg Airport
Vår reseledare ger oss en utmärkt introduktion till den myllrande tyska huvudstaden och tipsar om trevliga promenadstråk, museer och shopping. Berlin består av många sinsemellan olika stadsdelar, alla med olika karaktärer och innehåll. Medan vi färdas på paradgatorna Unter den Linden och Kurfürstendamm får vi höra historien bakom alla kända platser och byggnader som Staatsoper, Siegessäule och Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Riksdagshuset med de moderna regeringsbyggnaderna breder ut sig runt floden Spree och Hauptbahnhofs gigantiska glasfasad imponerar. Vi åker även en tur till den skandalomsusade flygplatsen som är helt nybyggd och skulle ha öppnats för flera år sedan. Det här är såklart inger Berlinarna vill skryta med, men en del har vår guide att berätta. Under dagen äter vi gemensam lunch. Kvällens måltid äter vi på egen hand och Berlin har bokstavlit talat tusentals restauranger. Här finns allt från billiga syltor till fine dining att välja bland.

Onsdag 26/9: Berlin

Livet i DDR och Berlinmuren
Även om det nu är mer än 25 år sedan Berlinmuren började rivas ner är spåren efter ”die Mauer” fortfarande tydliga. Vi börjar med att besöka murens officiella minnesplats. Här finns en spännande och informativ utställning om murens funktion och historia. Staten DDR, i Sverige ofta kallad Östtyskland, upphörde att existera då Tyskland återförenades hösten 1990. På ett museum visas det vardagliga livet upp på ett nydanande och interaktivt sätt. Vi får en unik inblick i hur det var att leva i Östtyskland. Därefter färdas vi till de numera klassiska målningarna vid East Side Gallery och fortsätter till det forna gränsövergångsstället Checkpoint Charlie där en kopia av ett karaktäristiskt vaktbås fortfarande står mitt i vägen. I närheten finner vi byggnaden som hyste Östtysklands ministerråd intill en välbevarad sekvens av muren.

Idag äter vi gemensam lunch och skålar i skummande öl. För den som föredrar vin eller alkoholfritt alternativ går såklart även det bra att skåla i.

Bryggeribesök Berliner Kindl
Berlins eget öl Berliner Kindl har gamla anor och är en av stadens stoltheter. De är mest kända för sitt veteöl Berliner Weisse, en ölsort som var mycket omtyckt under 1800-talet. Till och med Napoleon och hans trupper lär ha uppskattat det så mycket under sin anstormning 1809 att de kallade det ”Nordens champagne”. Under vår intressanta bryggerirundtur får vi kanske veta varför ölets logga är ett barnhuvud som sticker upp ur ett ölglas? Säkert är att vi får provsmaka i slutet av turen!

Torsdag 27/9: Berlin

Potsdam
Huvudstaden i delstaten Brandenburg är kanske för många nordbor en ganska okänd plats. Under vår rundtur kommer vi att ändra på det. Stadens täta stadskärna präglas av dess kosmopolitiska förflutna med bostadsområdena Alexandrowka och Holländisches Viertel som spännande inslag. I riktning mot Berlin finner vi Glienicker Brücke som brukar förknippas med spionutväxlingar under kalla kriget och villan där den beryktade Wannseekonferensen hölls i januari 1942 under ledning av Reinhard Heydrich. Här drogs riktlinjerna upp för den slutgiltiga lösningen på judefrågan. Idag får vi lär känna Potsdams hemligheter!

Resans sista kväll äter vi såklart en gemensam avslutningsmiddag. Ett par timmar med god mat och dryck, och goda vänner brukar aldrig slå fel!

Fredag 28/9: Berlin–Stockholm

Idag tar vi en välbehövlig sovmorgon och samlar kraft inför hemresan. Vi äter resans sista frukost och framåt förmiddagen kommer vår transferbuss som ska ta oss till flygplatsen. Det finns tid för både shopping och lunch på flygplatsen innan planet lyfter klockan 15.15. En och en halv timme senare landar vi på Arlanda och tar farväl av varandra för den här gången. På återseende!

Share This