Frödings, Lagerlöfs & Tunströms Värmland

Värmland är ett mytomspunnet och vackert landskap, fullt av skrönor och historier som längtar efter att berättas. Vi stiftar bekantskap med flera olika delar av denna bygd under vår både litterära, historiska och mycket underhållande resa. Övernattar gör vi på det välrenommerade Hotel Selma Lagerlöf i Sunne.

Dag 1 Hemorten-Alster-Mårbacka-Rottneros-Sunne

Vi lämnar vår hemort under morgonen och på Strandgården, i närheten av Kristinehamn, med utsikt över Vänern tar vi lunchpaus. Vi far sedan vidare till Alster herrgård, födelseplatsen för en av Värmlands giganter – Gustaf Fröding. I litteraturens tecken fortsätter vi sedan till dagens gigant nummer två – Selma Lagerlöf.  Först besöker vi författarinnans bostad Mårbacka för att sedan fortsätta till Rottneros Park. Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och parken anlades för att kunna matcha sagans Ekeby. Vi avslutar med gigant nummer tre – Göran Tunström – och besöker Sunne kyrka där hans far var präst. På Hotel Selma Lagerlöf avslutar vi dagen med en gemensam middag och övernattning.

Dag 2 Sunne-Brunskog-Arvika-Klässbol-Sunne

Efter frukost inleder vi denna dag med ett besök i det gamla Sverige, gestaltat på Brunskogs Hembygdsgård. Här finns stolpbodar, linbastu, gårdssmedja, skolhus, hantverksloge, drängstuga, soldattorp och en hundraårig handelsbod där gamla saker och ting fortfarande säljs. Sista veckan i juli varje år arrangeras här Gammelvala som betyder ”den gamla världen”. Då återupplivas gamla arbetsmetoder och vi moderna människor bjuds på en doft av naturahushållningens tid. Vi fortsätter till vårt konstbesök på Rackstadmuseet, som springer ur Rackstadkolonins verksamhet. Här knyts traktens konst- och konsthantverkshistoria samman med vår tids konst och konsthantverk, både lokalt, nationellt och internationellt. Eftermiddagens första besök gör vi på Klässbols Linneväveri. Klässbol, som ligger vid sjön Glafsfjorden, har i generationer varit känt för sina fina linnevävar. I väveriet avslöjar vår guide en del om hemligheterna bakom den höga kvalitén och vi får dessutom möjlighet att göra fina inköp. Vi besöker även Madam Glas och Schützer Tennsmide som ligger alldeles i närheten. Även denna dag avslutas med en gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Sunne-Ransäter-Filipstad-Karlskoga-Hemorten

Efter en härlig frukost i den sköna miljön på hotellet checkar vi ut och lämnar Sunne för den här gången. Vårt första mål för dagen är Ransäter. Byn är starkt förknippad med midsommar och kanske framförallt med tidigare statsministern Tage Erlander. Vi besöker här Erlandergården och Geijersgården – skalden och historikern Erik Gustaf Geijers födelsehem. Vi åker vidare i östra Värmland och stannar till vid Kalhyttans Herrgård för lunch. Denna ligger i utkanten av Filipstad, dit vi fortsätter för att ta en titt på Nils Ferlin där han sitter på en bänk på torget. I form av en staty, såklart. Därefter är det dags för Långbans gruvby som är en välbevarad industrimiljö med gruvfält, hytta och mineralutställning. Det här är världens märkligaste mineralfyndort med nära 300 olika mineral och även födelseort för John och Nils Ericsson. Vi sneddar sedan ned över Storfors till Karlskoga och NobelmuseetAlfred Nobels hem i slutet av 1800-talet. Här börjar vi med kaffepaus i caféet och får sedan en guidad visning i herrgården och laboratoriet. Herr Nobel Får bli vår sista ”värmlänning” för den här gången. Det är dags att vända skutan hemåt, med ett bagage fyllt av glada minnen och spännande anekdoter. Vi ses snart igen!

Share This