Weekend på Rügen

Tysklands största ö, den gamla svenskön Rügen är i dag ett mycket populärt resmål. Inte undra på det. Rügen bjuder på vackra naturupplevelser, klassiska badorter och majestätiskt vita kalkklippor som stupar ned i det blå havet. Samtidigt befinner vi oss på spännande historisk mark där flera platser har mycket att berätta om tiden som flytt.

Dag 1 Hemorten–Bergen auf Rügen

Vår bekväma turistbuss plockar upp oss på hemorten i lagom tid för att vi i lugn och ro ska hinna ta oss till Trelleborg. Därifrån tar vi Stena Lines färja till Sassnitz för att sedan åka vidare till Rügens största stad Bergen. I själva verket är Bergen en liten, mysig stad med 15 000 invånare och här ska vi tillbringa våra nätter.

Dag 2 Rügen

Kritklippor, Prora och Rasande Roland, heldag
Den lilla bilfärjan till tar oss till halvön Wittow vars nordspets Kap Arkona är omtalad både för sina fyrtorn och för ruinerna från det medeltida slaviska tempel som förstördes av den danske biskopen Absalons styrkor. Vi fortsätter till nationalparken Jasmund och de mäktiga kritklipporna Königsstuhl som bland annat gjorts odödliga genom Caspar David Friedrich romantiska målningar. Utmed Rügens östra strand finner vi resterna av nazisternas enorma semesteranläggning Prora som nuförtiden visar upp intressanta utställningar om ett mörkt förflutet. Badorten Binz blir en skön kontrast med sina välskötta trähus och villor. På väg mot den excentriske 1800-talsfursten Malte zu Putbus egen lilla stad tar vi en tur med ångloket ”Rasande Roland”.

Dag 3 Rügen

Gustav II Adolf, raketforskning i Peenemünde och hansestaden Stralsund
Vi börjar med att åka till Greifswald, där vi bland annat tittar på kyrkan där Gustav II Adolf stoft förvarades innan det transporterades till Sverige. Vi åker sedan vidare till arméns försöksanstalt i Peenemünde. Det här var mellan 1936 och 1945 ett av världens mest moderna teknologicentra och andra världskrigets V1- och V2-raketer utprovades här. På Luftwaffes experimentplats alldeles i närheten, testades flygande föremål med en för den tiden revolutionerande teknik. Vidare till Stralsund. Denna Hansestad var svensk under nästan 170 år och först år 1815 tillföll staden Preussen. Vi promenerar genom staden och tittar bland annat på stadshuset som är byggt på 1200-talet.

Dag 4 Bergen auf Rügen–Rostock–Hemorten

Under hemresan stannar vi till i Rostock. De gedigna borgarhus och kyrkorna i tegel vittnar om dess glansfulla historia som hansestad. Vår reseledare tar oss med på en liten stadspromenad innan det är tid för lunch. Med färjan till Gedser tar vi oss vidare hemåt och snart är det dags att ta farväl för den här gången. På återseende!

Share This