Weekend i Skottland

Kanske landskapet är kargt och öde. Nästan kärvt och kantigt, rent av strävt på sina håll. Tur att skottarnas sinnelag är det motsatta! Här är det klackarna i taket och sol i sinne, oavsett om det ösregnar utanför fönstret. Det är allt något visst med ett resmål där vädret inte spelar någon roll.  Att resa till Skottland är en fröjd!

Dag 1 Arlanda/Kastrup-Edinburgh-Pitlochry

Beroende på var hemorten finns startar vi den här weekendresan med flyg antingen ifrån Kastrup eller ifrån Arlanda till Edinburgh. På flygplatsen i Skottland väntar vår buss och en chaufför som är van vid att köra på ”fel” sida vägen. Redan efter lunch är vi på plats i Pitlochry där vi kommer tillbringa nätterna på ett lantligt hotell.

Vallhundar
Vår första utflykt på Skotsk mark blir ett besök hos Familjen Ross på Leault Farm.  Vi får se deras vältränade vallhundar i sitt dagliga arbete på gården och bjuds på en uppvisning vi sent ska glömma.

Whisky
Senare på dagen är det dags för resans första destilleribesök. Edradour är Skottlands minsta privatägda destilleri. Här får vi både en rundtur i fabriken och möjlighet att provsmaka den färdiga produkten. Passa gärna på att köpa med lite whisky hem!

Dag 2 Pitlochry

Inverness, kiltar och whisky
Idag åker vi till Inverness, det skotska höglandets huvudstad, och njuter av småstadsatmosfären.  Vi besöker ett kiltmakeri och får inblick i kiltens historia, kultur och tradition. Öster om Inverness ligger många av Skottlands whiskydestillerier och på ett par av dessa gör vi ett besök. Rundvandring och provsmakning står på programmet. På vår väg från Inverness till ”whiskyleden” passerar vi Culloden, platsen för det slag som fått en avgörande roll i Skottlands historia då slaget i förlängningen innebar slutet på de skotska striderna mot den engelska kronan.

Dag 3 Pitlochry

Sjöodjursspaning på Loch Ness
Ingen resa till Skottland är väl namnet värd utan ett besök vid sägenomspunna Loch Ness? Vi tar oss först västerut över Highland och vänder sedan norrut för att resa längs Loch Lochy. I den lilla byn Fort Augustus som ligger vid Loch Ness sydspets byter vi bussen mot båt och ger oss ut på sjön för att speja. Någon av oss får kanske en skymt av det omtalade sjöodjuret Nessie!

Dag 4 Pitlochry-Edinburgh-Kastrup/Arlanda

Vår snälla busschaufför tar oss nu på en sista tur då vi lämna Pitlochry och tar sikte på Edinburghs flygplats. Har du nu köpt den whisky, de kiltar och den extra söta souvenir-Nessie du planerat? Annars är det bara att återvända till Skottland snart igen. Men det kanske inte är någon dum idé?

Share This