Skånska slott och herresäten

Oavsett var i Skåne du finner dig kan du räkna med att bakom nästa krök ligger det ett slott eller ett burget gods. Vissa av dem är välkända och finns i folks medvetande, medan andra lever sitt liv i tysthet och har fallit i glömska av allmänheten. Innanför väggarna på både slottsbyggnader och tjänstebostäder har historien och dess människoöden formats genom århundrade efter århundrade. Följ med oss på en tur i det vackra landskapet och ta del av några av dessa levnadsöden!

Dag 1 Hemorten-Malmö

På morgonen rullar vi iväg ifrån vår hemort. Beroende på hur långt vi har att åka stannar vi för lagom många kaffe- och matpauser. I Malmö checkar vi in på ett av stadens centrala hotell och lagom till middagen tar vi oss en gemensam promenad till Lilla Torg som har anor från 1500-talet. Från början var här hästparkering åt bönderna som deltog i torghandeln på Stora Torg, men idag är det ett pittoreskt restaurangtorg som lockar både Malmöbor och turister.

Dag 2 Malmö-Landskrona-Örenäs

Turning Torso
Efter en generös hotellfrukost ger vi oss ut på en stadsrundtur i Malmö. Den världsberömda byggnaden Turning Torso har snabbt tagit efter den klassiska Kockumskranen som Malmös nya landmärke. Vi tittar närmare på Santiago Calatravas spännande skapelse och tar en promenad på Västra Hamnens egen board walk. Endast ett stenkast ifrån denna moderna stadsdel ligger Slottet Malmöhus ifrån 1500-talet.

Slottet Malmöhus
Slottet Malmöhus som stod klart vid 1500-talets mitt är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Här bodde de danska kungarna under sina besök i Malmö och här hölls också den äventyrslystne Earl of Bothwell, Maria Stuarts tredje make, fängslad i fem år. När Skåne blev svenskt 1658 förstärktes befästningarna ytterligare men förlorade senare sin betydelse och användes istället länge som fängelse. Vi besöker detta historiska landmärke och vår guide berättar om slottets olika funktioner genom århundradena.

Citadellet i Landskrona
Tidigt på eftermiddagen lämnar vi Malmö bakom oss och på vår väg norrut stannar vi till i Landskrona för en guidad rundvandring och en fika på Citadellet. Landskronas Citadell byggdes en gång som en fästning och i några hundra år försökte anläggningen anpassa sig efter krigskonstens utveckling. Snart nog var det dock hopplöst för ett ålderstiget citadell att försvara sig och istället blev anläggningen ett fängelse.

Örenäs slott
Sent på eftermiddagen når vi Glumslövs böljande backar där Örenäs Slott tronar högt ovanför Öresund. 1867 köpte häradshövding August Anderberg Nedre Glumslöv nr 7 och uppförde en byggnad som döptes till Mariehill efter hans fru. Kring byggnaden anlade han en slottspark med tropiska träd och buskar. Mariehill köptes senare av Sockermagnaten Carl Tranchell som lät uppföra det nuvarande slottet under första världskriget och gav det namnet Örenäs slott. I den vackra slottsrestaurangen äter vi kvällens middag.

Dag 3 Örenäs-Helsingborg-Bäckaskog

Sofiero slott och slottsträdgård
Med frukost i magen åker vi vidare norrut och redan efter en knapp timme möts vi av en kunnig lokalguide på Sofiero slott. Det kungliga sommarslottet Sofiero, med sin historiska trädgård och vackra park, har en bedårande utsikt över Öresund och Danmark. Hjärtat av parken är Margaretas trädgårdsplan som planerades och anlades i början av förra seklet. Tidigt på våren böljar här ett hav av blommande vårlökar och i maj blommar rhododendron som vackrast i ravinerna.

Hovdala slott
Hovdala slott, strax söder om Hässleholm vid Finjasjön, bjuder in till storslagen enkelhet! Ifrån mitten på 1600-talett och drygt 300 år framåt beboddes Hovdala slott av släkten Ehrenborg. Som besökare kan man tydligt tyda de årsringar där Hovdala slotts snart 500-åriga historia gjort avtryck. Vår kunniga guide leder oss igenom historien och berättar om spännande levnadsöden och fängslande berättelser i den Ehrenborgska släkten.

Hovdala trädhus
På eftermiddagen är det dags att stilla kaffesuget och visst kan vi även tugga i oss en kaka eller två. Trädhuset står i en skogssluttning på Hovdala naturområde. Entrésidan är väl dold och smälter in bland grönskan. När man stiger in öppnar rummet upp sig och framför panoramaväggarna av glas ställs man inför den fantastiska utsikten över Finjasjön och Hovdala naturområde. Vid den gedigna kakbuffén har man fri utsikt över sjön och ute på trädäcket sitter man 5 meter upp i luften bland trädstammarna med trädkronorna som tak.

Bäckaskog slott
Frisk luft, naturens mångfald samt en historisk och kulturell knutpunkt. Beläget på ett smalt näs mellan två glittrande sjöar ligger Bäckaskog slott. Munkar byggde ett kloster här i mitten av 1200-talet, danskarna gjorde om det till fästning i slutet av 1500-talet och på 1800-talet förvandlade kung Karl XV Bäckaskog slott till sitt lantställe. Att besöka Bäckaskog Slott är att resa i tid och rum. Här tillbringar vi resans sista kväll tillsammans med god mat och nyfunna vänner.

Dag 4 Bäckaskog-Hemorten

En dignande slottsfrukost står på schemat innan det är dags att påbörja hemresan. Vid slutdestinationen blir det stort kramkalas. Resan må vara slut för den här gången, men många glada minnena tar vi med oss hem och njuter av en lång tid framöver. På återseende!

Share This