Jurmala & Riga

Följ med till 2014 års kulturhuvudstad och njut av en bedårande metropol i Baltikum, perfekt placerad vid floden Daugava. Landet har en mycket intressant historia, ofta med svenska förtecken. Maten är inspirerad av ryska mattraditioner, nöjeslivet är rikt, priserna är låga och de mysiga caféerna och barerna många. Lettlands Riga är ett paradis för nyfikna flanörer. Vi reser även ut till den lettiska Rivieran och besöker landets populäraste semesterparadis Jurmala, med en tre mil lång sandstrand.

Dag 1 Hemorten–Stockholm

I lagom tid samlas vi för att påbörja vår spännande resa till Jurmala och Riga. Vår bekväma buss rullar iväg mot Stockholm och från Frihamnen avgår Tallinks färja till Riga kl 17.00.

Dag 2 Riga

Vi äter frukost på färjan och kl 11.00 beräknas vi nå Riga. Vår kunniga reseledare tar med oss på en stadsrundtur i den drygt 800 år gamla staden som sargats hårt genom historien. Vi får bland annat se Svenskporten, Saluhallen, de vackra gamla jugendhusen och den mycket fina gamla stadsdelen som finns med på UNESCOs världsarvslista. Under eftermiddagen finns det gott om tid för egna upptäctsfärder i den lettiska huvudstaden.

Dag 3 Riga–Sigulda–Riga

Idag åker vi till nationalparken Sigulda – Lettlands Schweiz – som ligger öster om Riga. Här finns möjlighet att titta in i grottor och dricka källvatten. I dalen flyter floden Gauja och uppe på en höjd ligger det medeltida slottet Turaida med en modern skulpturpark. För dem som orkar gå upp i det högsta tornet är utsikten över denna dal imponerande.

Dag 4 Riga–Jurmala

Efter lunch tar vi åter plats på bussen som ska ta oss till ännu en spännande plats och det tar oss mindre än en timme att nå vår destination för dagen. Jurmala ligger på en 400 meter bred sanddyn mellan floden Lielupe och Riga och bestod ursprungligen av ett tiotal separata badsamhällen. Vår reseledare tar oss på en promenad genom Jurmala som präglas av sekelskiftesgamla sommarhus i trä med mycket snickarglädje och charmigt spretiga vinklar. Har ni aldrig haft möjlighet att se Pippi Långstrumps Villa Villerkulla i verkligheten tidigare kommer ni att få göra det nu. I flera olika upplagor!

Dag 5 Jurmala–Rundale–Riga

Efter frukost är det dags att ta farväl av Jurmala för den här gången. Innan vi återvänder till Riga och båtturen tillbaka till Stockholm tar vi en tur till Kurland och besöker Lettlands Versailles. Den ryske hovarkitekten Rastrelli ritade under 1700-talet ett fascinerande sommarresidens för hertigen av Kurland, ett område i Baltikum med självständigt styre under 200 år. Vi besöker detta fulländade barockpalats i Rundale där vi gör en rundvandring genom de fantastiska rummen och den storslagna parken. Vi är tillbaka i Riga lagom tills det är dags att checka in på färjan hem till Sverige.

Dag 6 Stockholm–Hemorten

Kl 10.00 beräknas Tallinks färja lägga till i Frihamnen i Stockholm. Efter några händelserika dagar är vi på väg hemåt, med ett bagage fyllt av glada minnen. På återseende!

Share This