Islands pärlor

 

Island ligger i Nordatlanten mitt på gränsen mellan den eurasiska och amerikanska kontinentalplattan. På denna innehållsrika resa får vi ta del av öns unika karaktär och förtrollas av naturens underverk i det majestätiska landskapet. Här finns mycket att upptäcka och utforska och vi får en perfekt kombinationen av kultur och natur. En resa till Island är ett äventyr man aldrig glömmer!

Dag 1 Keflavík-Blå Lagunen-Reykjavík

Tillsammans med vår kunniga Scandoramaguide startar vi vår resa i t ex Köpenhamn, Stockholm eller Oslo varifrån vi flyger till Island. Vår buss och chaufför möter oss på flygplatsen för att ta oss till en av Islands många exotiska platser – Blå Lagunen. Lagunen är ett av naturens underverk; en lagun med behagligt varmt mineralrikt geotermiskt vatten mitt i ett svart lavafält. Lagunens rika blå färg kommer av den höga naturliga halten av kvarts och mineraler. Vi tar ett dopp i det naturligt uppvärmda vattnet och njuter i fulla drag. Att besöka Blå lagunen är stimulerande både för kropp och för själ och kan troligtvis bli ditt livs bästa bad. Efter denna både själsliga och kroppsliga upplevelse går färden vidare till Reykjavík och vårt hotell.

Dag 2 Reykjavík

Guidad stadsrundtur i Reykjavík
Reykjavik är världens nordligaste huvudstad och här bor mer än en tredjedel av Islands befolkning. Under det senaste århundradet har staden växt från provinsiell handelsstad till modernt kosmopolitisk. På vår rundtur genom staden kommer vi bland annat få se den gamla stadskärnan, parlamentet och katedralen. Vi stannar även till vid Höfði hus, platsen för toppmötet mellan USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov år 1986.

Valsafari
Efter lunch ger vi oss ut på en oförglömlig tur i valarnas och Lunnefåglarnas värld. Har vi tur får vi under våra timmar långt ut på havet en chans att se valarna hoppa runt båten. Vi åker även förbi öar som bebos av de vackra Lunnefåglarna. Ännu ett ypperligt tillfälle att njuta av den gudomliga naturen.

Dag 3 Reykjavík

Gyllene cirkeln
Vi börjar vår tur med att åka till Pingvellir, en märklig geologisk plats som ligger vid Islands största sjö Thingvallavatn. Pingvellir är en nationalpark som har varit ett världsarv sedan år 2004 och i den vackra dalgången som går genom parken möts två av jordens tektoniska plattor. Även historiskt sett är det här en intressant plats då världens äldsta demokratiska parlament grundades här år 930.  Man kan säga att områdets kombination av naturliga fenomen och historiska betydelse symboliserar kärnan i den isländska själen. Turen fortsätter till Stora Geysir-området där vi får beskåda den berömda Geysir, som gett namn åt varma källor över hela jorden. Strokkur är en av de mest aktiva gejsrarna i området och sprutar allt som oftast vatten 30 meter rakt upp i luften. I närheten stannar vi sedan till för att äta lunch och efter maten har vi bara några minuters resa till Gullfoss, ett av Europas mest imponerande vattenfall. Tusentals ton iskallt vatten åskar majestätiskt ned i en djup ravin. På vägen tillbaka till Reykjavík stannar vi till i Skálholt, Islands första biskopssäte.

Dag 4 Reykjavík

Islandshästar
Nu till något man inte bör missa på sin resa till Island – att rida islandshäst. Vi åker ut på landsbygden i närheten av Reykjavik där vi möts av dessa fascinerande djur med sin härdiga fysik och sitt lugna lynne. Islandshästen har varit islänningens bästa vän genom århundradena och än idag vårdas islandshästarna ömt på många håll i landet. Du behöver inte ha någon erfarenhet av ridning sedan tidigare, utan oavsett kunskapsnivå så anpassas ridturen efter er i gruppen.

Dag 5 Reykjavík

Islands sydkust
Vi åker från Reykjavik över bergspasset Hellisheidi och bjuds en magnifik utsikt över stora öppna slätter som formats av glaciärälvar och nu är bördig jordbruksmark. Vi gör ett kort stopp i Hveragerði, känt för sina många växthus, innan vi fortsätter österut genom små byar och jordbruksmarker. Vid kusten tonar majestätiska berg upp sig och vi ser snöhöljda Hekla, landets mest aktiva vulkan, och den mäktiga istäckta stratovulkanen Eyjafjallajökull. Vi fortsätter genom regionen där en av de mest kända av de klassiska isländska sagorna – Njáls saga – utspelar sig. Efter ett stopp vid de spektakulära vattenfallen Seljalandsfoss och Skógarfoss och när vi passerat udden Dyrhólaey tar vi lunchpaus. Vi beger oss sedan vidare till kustlinjen där havet flankeras av branta fågelklippor som stupar ner mot de svarta sanddynerna. I havet strax utanför byn Vík ligger Reynisdrangar – klipporna som enligt legenden bildades när två troll försökte dra ett tremastat fartyg till land. När solen gick upp ska de ha förvandlas till sten. Efter en lång dag fylld av intryck lutar vi oss nu tillbaka i sätet inför resan tillbaka till Reykjavík.

Dag 6 Reykjavík-Keflavík

Efter några dagar fyllda av oförglömliga upplevelser är det dags att säga farväl till sagornas och vulkanernas ö. I lagom tid lämnar vi Reykjavík och åker med vår buss till flygplatsen i Keflavík. Vi vinkar av vår chaufför och flyger sedan hemåt. På återseende!

 

 

Share This