Upptäck New York

Den amerikanska drömmen

New York är ”porten till Amerika” och den mest kosmopolitiska staden i världen och har varit det största resmålen i ett par hundra år, även om många rest dit på enkelbiljett. Utvandrarna från bland annat Sverige kom med båt och Manhattans skyline med Frihetsgudinnan i förgrunden måste ha varit en mäktig syn.

Det är näst intill omöjligt att föreställa sig hur här såg ut när munseeindianerna lät den holländske guvernören byta till sig ön mot diverse varor. Indianernas Manahatin – kullig ö – var från 1624 kolonin ”Nya Amsterdam”. Pälshandeln längs östkusten hade varit igång här i flera år och det skulle inte dröja länge förrän urinvånarna trängdes undan. Vid 1600-talets mitt hade kolonin 120 hus men ännu inga gatunamn. 1664 tog britterna över ön och döpte om trakten efter hertigen av York. Grupper av flyktingar från bland annat England, Holland och Spanien sökte sig hit. Mot slutet av 1800-talet hade en världsstad vuxit fram.

Närmare 8 miljoner människor befolkar idag New York. Man räknar med att det går åt 625 000 ton vatten och 9 500 ton bränsle per dag och miljon invånare.

Förslag på aktiviteter och arrangemang:

Frihetsgudinnan
Den jättelika statyn blickar ut över hamnen och hälsar nya besökare välkomna. Vid inloppet till hamnen står hon med sin fackla i den högra handen och den amerikanska självständighetsförklaringen i den vänstra, som en universell symbol för frihet och demokrati. Sedan statyn invigdes 1886 har den besökts av fler än 50 miljoner turister.

High Line
High Line är en övergiven upphöjd järnväg på Manhattans västsida, som idag är ombyggd till en lång och smal allmän park. Den sträcker sig 22 kvarter från 34:e gatan ner till Gansevoort Street och har total längd på 2,4 kilometer.

Fullmatad stadsrundtur
Vår guide tar med oss på en tur runt Manhattan så att vi får uppleva Times Squeare och dess enorma, upplysta skyltar. På lyxiga 5th Avenue för att se Saint Patrick’s Cathedral, det imponerande Rockefeller Center, Flatiron Building (Strykjärnshuset). Ett måste är att besöka centralstationen Grand Central där scener i ett otal amerikanska filmer utspelar sig. Vi besöker även Greenwich Village med sina trefiliga gator och Soho och Chinatown.

Brooklyn
Vi promenerar till Brooklyn via Brooklyn bridge över East River. Här flanerar, cyklar, springer och går folk i en salig röra. Den speciella byggnadsstilen brownstone är mycket vanlig i New York och särskilt i Brooklyn. Återigen känner vi igen oss ifrån filmens värld. Finns det en enda film som utspelar sig i New York utan att en av karaktärerna sitter på en trappa med räcken i svartmålat järnsmide framför ett karakteristiskt, brunt radhus med sandstensklädd fasad?

The View
Ta del av den unika miljön i New Yorks enda roterande takvånings-restaurang. Med den häpnadsväckande utsikten som kuliss erbjuds brunch, lunch och middag, en odyssé i modern amerikansk mat lagad på lokala råvaror.

Share This