Ishotellet & Jokkmokks marknad

Första helgen i februari bjuder lilla Jokkmokk in till en sprudlande folkfest! Den samiska kulturen visas stolt upp i ett makalöst vintervackert landskap. Vi flyger till Kiruna, tillbringar en heldag på Jokkmokks marknad och besöker dessutom det världsberömda Ishotellet i Jukkasjärvi. Kanske får vi också uppleva det magiska norrskenet.

Ishotellet i Jukkasjärvi ett par mil öster om Kiruna byggs varje vinter upp av is skördad från Torne älv. I april smälter det bort för att byggas upp på nytt i december igen. Varje svit blir unik för varje år. En guidad rundvandring visar oss allt det makalösa man kan skapa med fruset vatten. Turen avslutas med lunch på hotellets värdshus.

Vintermarknaden i Jokkmokk hålls varje år torsdag till lördag den första helgen i februari, ända sedan början av 1600-talet. Den grundades av kung Karl IX med syfte att stärka statens position i norr. Det kom att bli en samlingspunkt för samer från hela Sameland och i dag är det en folkfest med flertalet kulturaktiviteter blandade med de många marknadsknallarna. Vi får en ordentlig inblick i den samiska kulturen under denna glädjefyllda marknadsdag.

Share This